Week 50

Kerst in de klas!

Op vrijdag 21 December vulde ik de laatste les (2e lesuur) met een videootje: "Highschoolmusical". Daarna begon het kerstgedeelte met mijn eigen klas.

Als eerst ging mijn klas samen met de andere 1 mh klas (waar ik net een videootje mee had gekeken) naar een groot lokaal, waar een kort dvd-filmpje werd bekeken. Hierop was te zien hoe leerlingen van 2 mavo/havo hun project voor de "Rechten van het Kind" in Den Haag presenteerden. Ze kregen er ook nog een prijs voor!

Iedere klas ging naar een lokaal, wij naar "mijn" muzieklokaal, om daar verder te praten over de rechten van een kind. De voorbereidingscommissie had een aantal rechten, zoals ze internationaal zijn vastgelegd, op papier gezet. En zo kwamen o.a. ter sprake: geweld, vrijheid van geloof, vrijheid van meningsuiting, etc. Maar ook de plichten van een kind. Is bijv vrijheid van meningsuiting hetzelfde als (mogen) schelden? Ikzelf wilde nog even een relatie leggen met het Kerstkind, maar van de 15 leerlingen, bleken maar 3 het kerstverhaal te kennen...dat heb ik dus in een notendop verteld.

Het volgende uur was voor een klassikale kerstbrunch. We hadden maandag al afgesproken wie er wat mee zou nemen: kerstkransjes, drinken, lichtjes, kerstversiering... Binnen 10 minuten was het lokaal omgetoverd in een gezellig kerstsfeertje, met kerstmuziek op de achtergrond. De concierge zou voor kerstbrood en chocolademelk zorgen, maar toen we het gingen halen bleek alles al weggegeven, mmm. Onze verzuchting dat we dan niets hadden werd opgepikt en diverse kinderen kwamen wat brengen. Natuurlijk hadden we aan het eind nog over. Het was echt gezellig en om ongeveer 11.30 was het tijd om weer op te ruimen. Dat ging snel. Dag kids, fijne vakantie, u ook!

In de docentkamer was er nog een gezellige babbel en lunch en toen was het echt vakantie! 

 

Week 47

Staking!

Voor maandag 26 November had het Laks scholieren opgeroepen te gaan staken. Op die dag zelf bleek dat er een akkoord was bereikt en dat de staking kon worden afgeblazen. Maar dat lieten veel leerlingen liever niet tot zich doordringen. Ook niet toen de locatiedirecteur had opgeroepen niet te gaan staken. En zo verlieten om ca 11.00 uur ongeveer 80 leerlingen de school om zich in het centrum van Bussum bij leerlingen van andere scholen aan te sluiten. De politie ging er als de wiedeweerga heen. En dat was maar goed ook. Een menigte van een paar duizend leerlingen is meer dan genoeg voor een paar relschoppers om rotzooi te trappen.

Op dat moment gaf ik les aan mijn mentorleerlingen, een brugklasje van 16 kids. Ze hadden al gehoord van vernielingen en vuurwerk, maar vonden het staken op zich ook wel stoer. Daar kon ik ze natuurlijk geen ongelijk in geven, maar als juf moet je toch verstandige taal spreken...

Afgelopen vrijdag stond er weer een staking gepland, maar die veroorzaakte geen onrust. Alle paraat staande directieleden konden gewoon hun werk hervatten. En zelfs de leerlingenraad, die toestemming had gekregen naar Amsterdam te gaan, hield zich liever bezig met het aanstaande schoolfeest...

Op youtube stikt het van de stakingsfilmpjes.
Hier wel een aardige. Lokatie: Centrum van Bussum.



 

Week 45

Grady wint derde prijs op presentatiedag Kunstenbond!

Op zaterdag 10 November was de presentatiedag van de CNVkunstenbond, vakgroep Beeldende Kunst. Op deze dag wordt het werk gepresenteerd dat kunstenaars (leden van de kunstenbond) hebben gemaakt rond een jaarthema. Dit jaar was dat "Opstanding". Als bestuur hadden we deze keer gekozen voor een mooie locatie: de Grote Kerk in Weesp. En voor een opzet waarin onderscheid werd gemaakt tussen professionals en niet-professionals. Ik had ook werk mee en deelde mezelf in bij de niet-professionals. De prima opkomst van tussen de 35 en 40 leden, leverde een uiterst gevarieerd aanbod aan werken op!

Tussen 10.00 en 10.30 was het binnenlopen en koffie. Vervolgens kon je je werk opstellen en alvast werk van anderen bekijken. En natuurlijk lekker bijkletsen, of (hernieuwd) kennismaken. Om ca 11.15 was de gezamenlijke opening van de dag. De jury werd voorgesteld en de gang van zaken voor die dag uitgelegd. Zo was er behalve het jury-oordeel, ook de mogelijkheid voor het publiek (lees: aanwezige kunstenaars) om een eerste, tweede en derde prijs toe te kennen. Wie de meeste stemmen had werd eerste etc. Daarnaast zou de jury een winnaar aanwijzen en een selectie maken voor de expositie rond Pasen 2008, in dezelfde kerk. Tot ca 13.00 uur maakte eenieder een rondgang, en toen was er soep. Daarna werd er nog steeds werk bekeken, ging de jury in beraad en was er ook de mogelijkheid tot een stadsrondwandeling.




 

Om 14.30 was het tijd voor de uitslag. Eerst de publieksprijs. De derde plaats was een gedeeld derde plaats. Deze werd gewonnen door Willem Zijlstra en........Grady van den Bosch, eh ja, ik dus. Vooral het fotowerk sprak aan. Wij hadden beide 17 stemmen, de tweede plaats (Henk Pietersma) kreeg 18 stemmen en de winnaar (Irene van den Bos) 19.
Daarna was de jury aan de beurt. En ook hierbij werd ik genoemd: zij wilden graag de geïllustreerde gedichten opnemen in de expositie. Er werd van 23 kunstenaars werk geselecteerd. De winnaar was Henk Pietersma, die de Wing-award in ontvangst mocht nemen, een wisselprijs.



Na veel wikken en wegen had ik het schilderij meegenomen waar ik aan had gewerkt, hoewel ik er nog niet helemaal tevreden mee was. Het werk waar ik wél helemaal achter stond waren de bewerkte foto's en de geïllustreerde gedichten, die ik ook zelf had geschreven. En daar kreeg ik ook heel veel reacties op. Het was zelfs reden voor Henk Pietersma om mij uit te nodigen deel te nemen aan een expositie voor komende zomer: of ik het zie zitten om fotowerk te maken bij het door hun uitgekozen thema...



Na de prijsuitreiking ging een ieder zo langzamerhand weer zijns/haars weegs.
We konden terugkijken op een hele geslaagde dag en....ik ben nog steeds een beetje beduusd...

Hieronder nog een paar van de gepresenteerde werken:

Hieronder een paar van de 7 gedichten:
1   2   3   4

(tekst en beeld zelf gemaakt)

 

Week 44

Herfstrit!

Op weg naar mijn werk komt de bus altijd door een mooi stukje natuur. In de herfst, wanneer de bomen kleuren, is dat soms een waar kleurenspectakel!
Een paar fotootjes.

 

 



 

Week 41

Toneel - en dansdag parascholaire dagen:

In de week voor de herfstvakantie zijn er op woensdag, donderdag en vrijdag de parascholaire dagen. Donderdags was er voor de 4 brugklassen het project "Hollywood". Elke klas studeerde een eenvoudige toneel- dansvoorstelling in o.l.v. van professionals. 's Middags werd het resultaat opgevoerd voor ouders e.d. Hieronder wat foto's van mijn eigen mentorklas. De meisjes waren geisha's die de keizer van Japan vermaakten met acrobatiek. De jongens waren vervaarlijke, maar wat onhandige ninja's die de keizer van China kwamen vermoorden. Oeps, ze waren in Japan, verkeerde adres...




 

 

Week 40

Vrijdag 5 oktober: "Dag van de Leraar"!

Vrijdag 5 Oktober was de landelijke "dag van de leraar". Meestal is er dan taart en zo ook vandaag. Maar er was meer. Voor de lunchpauze werden we dringend verzocht allemaal naar de docentenkamer te komen. Aldaar werden we opgewacht door de leerlingen van de leerlingenraad. Zij hadden een lunch voor ons voorbereid, met hulp van wat echtgenotes van collega's. De leerlingen bedienden ons en een van hen had een lieve speech.
We lieten het ons goed smaken en de locatiedirecteur vond het niet erg dat we deze keer niet helemaal op tijd in de les waren.

 

Week 38

Zomaar een dag: dinsdag 18 september 2007:

Dit zou een hele lange dag worden. Dus het leek me wel aardig om daar eens wat van vast te leggen: wat doet een "juf" zoal op een dag? Helaas heb ik er niet steeds aan gedacht foto's te maken, maar vaak wel.

Kwart voor zeven op, 10 voor 8 de deur uit.
 
1.     Op weg in de bus, file,
        9.00 uur op school:
 
  2.     Een les muziek met een brugklas.  
  3.     Tussenuur: ik probeer een ouder te
        bellen. Ad hoc bespreking met een
        collega, loopt door in de eerste
        pauze. Nog net even tijd om koffie te
        halen.
 

4.     Een studieles met mijn nieuwe
        mentorklas. Gisteren hebben we
        allemaal een werkje gemaakt voor
        klasgenootje Hans, waarvan de
        vader zaterdag is overleden aan
        kanker. Het was in drie maanden
        gebeurd... Een leerling zal het
        pakketje brengen. Tijdens de les heb
        ik een gesprek op de gang met een
        leerling.
5.      Les muziek met mijn eigen klas:
       voor het eerst noten leren! maar ook
       zingen.
 
6.     12.45 uur: even pauze. Maar erg
        rustig is dat ook niet...

 

 
7.     Twee lessen in tweede klassen. Het
        eerste gedeelte is een
        geconcentreerde luisteropdracht.
        Daarna wordt er een dans
        ontworpen. Ze doen allemaal hun
        best!
  8.     Na de lessen zou er meteen een
        overleg zijn met het
        zorgbegeleidersteam, maar dat heb ik
        laten verplaatsen; deze dag was al
        vol genoeg... En dus doe ik een
        kwartiertje helemaal niks.
 
  9.     Nog eens de moeder van Hans bellen
         
over hoe en wat. Ik krijg hem zelf
        aan de lijn en ik vraag hoe het is. Hij
        is wel verdrietig, maar zijn vader is
        thuis opgebaard en hij gaat er vaak
        bij zitten. Z'n moeder vertelt later
        dat ze met de kinderen de kist gaan
        beschilderen.
 
10.    Om half vier staat de
        Onderwijscommissie op de
        agenda. Tot vijf uur passeert een
        aantal onderwerpen de revue, zoals
        het hanteren van overgangsnormen.
 
  11.    Even tijd om wat te eten te halen in
        de supermarkt vlakbij. En ontspannen
        wat kletsen met twee collega's.
        Mirjam belt nog en voor ik het weet
        is het tijd om mezelf nog even te
        fatsoeneren. Want om half 7 staan
        de eerste ouders voor de deur voor
        een kennismakingsgesprek. Ik zoek
        alle gegevens bij elkaar, maak wat
        tafels schoon en zet een schaaltje
        pepermuntjes neer.
 
12.    Hoewel ik twee pauzes had ingelast,
        lopen de gesprekjes behoorlijk uit.
        En zo heb ik 2 uur lang
        ononderbroken 10 gesprekjes. Dan
        toch even pauze. Hierin raak ik in
        gesprek met een persoon die de
        moeder van mijn nieuwe zorgleerling
        blijkt te zijn!  Als laatste nog een
        gesprek van drie kwartier. Ik had alle
        ouders gevraagd of ik ze op de foto
        mocht zetten en dat mocht.
  13.    Om iets over half tien heb ik nog
        even tijd voor ik naar de bus moet
        en samen met een paar collega's
        neem ik een biertje. Ik vraag
        
 meteen collega tekenen of ze als
        sectiehoofd misschien kans ziet nog
        iets op papier te zetten voor de
        onderwijscommissie. En dan.... naar
        huis...
 
  14.    In de bus bedenk ik dat ik de
        woningbouw nog had moeten bellen,
        vergeten ben m'n schoenen te
        poetsen, weet ik met welke
        leerlingen ik heel binnenkort een
        gesprekje zal hebben en wanneer de
        begrafenis van de vader van Hans
        is...
        en verlang ik er heel erg naar om
        mijn schoenen uit te kunnen doen...
 
  15.    Om 22.45 ben ik thuis en check ik
         nog even mijn mail. Onder de 29 (!)
         mailtjes blijkt er een van de collega
         tekenen voor de
         onderwijscommissie, dat is snel!
         Even een complimentje terugmailen.
 
         Om half twaalf gaat letterlijk en
         figuurlijk het licht uit.

         Héhé, morgen weer een dag.
 
     

 

 

Week 35

De kick-off: brugklas-kennismakings-dagen!

Na een welverdiende zomervakantie was het vanaf maandag 27 aug meteen weer volop aan de slag. Eerst een opening over dat de gelukkigste mensen hard werken en daarna vergaderingen en besprekingen.

Op dinsdag 28 aug stonden de nieuwe brugklassers te trappelen om aan het nieuwe schooljaar te beginnen. Er volgden 3 intensieve dagen van allerlei activiteiten in een goede sfeer! Hierbij een foto die ik van de schoolsite heb geplukt. Klik op de links om meer foto's te bekijken.

Dinsdag: 's Morgens: kennismakingsspelletjes e.d. op sportterrein. 's Middags:
sportactiviteiten in en rond de school.

Woensdag 1   2   3: 's Morgens: creatieve lesjes: muziek, tekenen, koken... lunch opgediend door de docenten. 's Middags: fietspuzzeltocht met o.a. verkleedopdracht op een van de posten, vragenlijst over jezelf invullen, patat eten bij de patatkar. 's Avonds: disco en karaoke, terwijl de eersteklas mentoren de klassen samenstellen.

Donderdag (nog geen foto's): bekendmaken klassen en mentorles tot ca 13.00 uur.
Daarna evalueren. En toen was het wel even op.

 



Slaapkamerkast!!

Nou, eindelijk weer de puf om de slaapkamer verder aan te pakken! De kast moest nog gedaan. Met niet teveel gedoe en geld moest er zoveel mogelijk worden bereikt... Zoals je op de foto's ziet is er best een groot verschil tussen de "voor-" en "na-situatie". De zijkant van de kast is tot het plafond dichtgemaakt met wit meubelplaat. De kopse kant hiervan kreeg dezelfde kleur als de muren, net als de kastdeuren (en trouwens ook de verwarming). Er zijn balkjes gemonteerd voor de gordijnroedes. Er is ook een gordijnroede speciaal voor het bovengedeelte (de "vliering!"). De hoek die ontstond heb ik (voor zover er behang was) behangen. Er hangt nu een voorlopig gordijn waarvan ik de stof nog had liggen, maar de bedoeling is dat er nog iets moois komt. De hoek moet ook nog verder worden ingericht. Zo moet er nog een leuk ladenkastje komen om spullen in weg te bergen... Nu is er even zo'n witte plank geplaatst. Maar ik ben er helemaal blij mee!
 

 

 

Week 28

Slaapkamer onderweg...

 Muren en bed zijn klaar. Nu de kast nog en wat afwerkingen.
 Het wordt precies wat ik wilde!

 

 

Week 27

Waardering voor werk
en afscheid van een klas:

Maandag 25 juni ging ik met mijn mentorklas uit eten.
I
k kreeg ter plekke een enorme bos bloemen van de kids met een heel lief kaartje.

Op donderdag 5 juli was daar het afscheid van de klas waar ik twee jaar mentor van ben geweest. Ik had wat lekkers waar een leerling mee rond ging. Voor bij het rapport had ik een blad met foto's met een gedicht gemaakt. Met de kinderen die naar de Havo gingen heb ik nog even een gesprekje gehouden (laatste foto).



Filmpje

Behalve de bos bloemen en de bedankjes van de leerlingen, kreeg ik van nog meer kanten waardering:

Zo kreeg ik afgelopen week kreeg ik een bos bloemen met een lief kaartje van een leerlinge (en ouders) waar ik twee jaar zorgbegeleider van ben geweest.

Een goede collega die naar een andere school gaat schreef mooie woorden op een kaartje. Ik ga haar zeker missen.

Een andere vorm van waardering kreeg ik van de directie toen ik werd gevraagd lid te worden van de onderwijscommissie (buigt zich over onderwijs zaken en de bijbehorende organisatie). En ook of ik lid van het team van didactische begeleiders wilde worden. Dit team ondersteunt (mbv een externe deskundige) de docenten bij het in praktijk brengen van onderwijsvernieuwingen. Tussen neus en lippen door liet de locatiedirecteur vallen dat-ie me een kei van een mentor vond.

Voor mij geheel onverwacht kwam de kers op de taart tijdens de laatste plenaire personeelsvergadering: ik was een van de docenten die van de directie een extra beloning kreeg. In mijn geval voor het opzetten van de muzieksite en de workshop die ik (mede) hierover had gegeven aan de docenten. Wat meehielp voor de toekenning was mijn inzet om de onderwijsvernieuwingen in mijn vak vorm te geven. De muzieksite speelde hier ook een rol bij. Het niet onaanzienlijke geldbedrag komt goed van pas!

By the way, ik heb nu vakantieieieieieie!!!!!!!

En die vakantie heb ik met Jenneke ingeluid, die donderdagavond langskwam. We hebben heerlijk gegeten bij de Haven van Huizen en als vanouds diepzinnig gekletst. Wie weet gaan we het gesprek later in de zomer in Hengelo voortzetten...

 

 

Week 26

Ik ben jarig: 40 + 1!!

Niet te vroeg op, maar het eerste sms'je is er al vóór 7 uur! Later volgen er meer. Mezelf fatsoeneren, op
de site zetten en nog even gauw naar de AH voor een paar boodschappen voor de lunch. Jan en Margreet zijn er volgens afspraak rond twaalven. We lunchen gezellig en lekker en Jan zet de jarige eens op de foto. Als ze om ca kwart voor twee weer weg zijn, kom ik er achter hoe ik de mms van Annet moet "ophalen"... Errug leuk, nicht! Ik stuur een mms terug.

Om half 3 komt Mirjam met zoon Michaël aanwaaien. Wij kletsen bij, terwijl Michaël in de speelmand duikt. Hij probeert ook nog even uit of de planken van de tafel vastliggen; hierbij sneuvelt een bloempot...

Als ze tegen vieren weer weg zijn, dommel ik weg op de bank, heerlijk. Het is inmiddels mooi weer geworden! Maar om zeven uur is het toch tijd om weer in actie te komen. Ik zet de theeset klaar en zuig de potaarde weg. Op de muur komen de drankjes te staan. En dan komt de rest van de visite. Marja is er ook bij!! Ik wordt verwend met geld en wat eromheen. De "high tea" vind zijn weg en later ook de andere drankjes en versnaperingen. De badkamerkast wordt nog bewonderd en om ca tien uur is het welletjes en gaat iedereen naar huis. Ik geniet nog even na en voel al gauw de slaap komen. Einde van een levendige dag! En allemaal nog bedankt voor de felicitaties op de site/mail!

 

 

 

 

Week 24

Grady mee met excursie naar watergemaal!

Maandag 11 juni ging de 2e klas op excursie naar het gemaal de "Cruquius" in de Haarlemmermeer. Het gemaal dat bij Heemstede ligt, heeft halverwege de 19e eeuw in drie jaar tijd de Haarlemmermeer leeggepompt. Met 64.000 liter per pompslag werd in totaal 800.000.000 liter water weggepompt. De prachtige gietijzeren constructie komt uit Engeland. De 8 pompen werden aangedreven door 8 stoomgeneratoren. Het hoogteverschil tussen het water aan de ene kant en het water aan de andere kant is 5 meter. De groep kreeg een rondleiding en een gids vertelde en beantwoordde vragen. Met het zonnetje erbij was het een relaxte ervaring.
Klik hier  voor een filmpje (1 min 28).
Op de tweede foto 3 collega's Wiskunde.

 

 


Grady klust zich een badkamerkast!
Al vele, vele maanden stonden lossen schotten en planken bij de
wasmachine te wachten totdat ze een kast zouden worden. Eindelijk kwam het ervan.

Er werd gepast en gemeten en gesjouwd (wat zijn die grote delen toch irritant zwaar en onhandig groot...), er sneuvelde een lamp, er werden wat latjes en plankendragers aangebracht en toen... begon het wat te worden. Spannend moment: past alles, of slaat het allemaal nergens op...het paste!

Voor de achterkant werd een plaat hardboard in tweeën gezaagd, zodat ik een deel weer makkelijk weg zou kunnen halen om bijv bij de wasmachine-kraan te kunnen. Toen werd alles met een paar schroefjes vastgezet, makkelijk demonteerbaar.

Eindelijk verven: meteen een zooi natuurlijk, maar wel heerlijk om het na het gronden en vervolgens het lakken, steeds mooier te zien worden. Nog even de zijkant de kleur van de muur geven en toen....


inrichten! Eindelijk plek voor de handdoeken! Ruim twee
weekendjes werk, meer dan de moeite waard!

 

 

 

Week 18

Meivakantie: kleine klusjes, groot plezier!

Het tafeltje op het balkon was hoog nodig aan vervanging toe. Bij xenos vond ik iets dat me wel wat leek. Het blankhouten geval zette ik dik in de beits en vervolgens op het balkon. Een hele verbetering, maarrr, mmmm, nog niet helemaal tevreden, te bruin, te glimmend...wordt vast vervolgd...

Staat van het balkon: de boom staat in blad (gespoten tegen rupsjes), onder de boom begint de eerste lavendel te bloeien. De balkonbakken hebben o.a. nieuwe klimop en petunia's in verschillende paarstinten gekregen. De bruidssluier (boven het tafeltje uit) groeit in snel tempo. Verder is er een olijfboompje (heeft de winter overleefd!), rozemarijn, basilicum, hosta's die paars gaan bloeien en een aangewaaide "eikenboom", die je op de eerste foto net helemaal rechtsonder kunt zien. De roze buitenkaarsjes geven een zomers gevoel... wordt vervolgd, nu eerst de regen...

Ook nieuwe handdoekhaakjes waren al een poosje een wens. Zowaar bij het tuincentrum vond ik iets dat in de smaak viel.

Twee kleine klusjes die ik net kon opbrengen in de meivakantie, waarin ik verder niet echt vooruit te branden was...

 

Grady viert Koninginnedag met feestelijk balkon!

Weinig puf om iets te ondernemen, maar een beetje oranjegevoel was zo gecreëerd toen ik ergens nog een oranje lint en dito vlaggetje vond en de oranje bos bloemen die ik n.a.v. het open podium had gekregen, op het balkom plaatste: oranje boven, leve de koningin!

 

Week 17

Grady organiseert geslaagd Open Podium!

Op donderdag 26 April was het weer zover, het jaarlijkse Open Podium. Een talentenavond waar leerlingen met een muzikaal- en of theatertalent optreden. Een hectische tijd van een aantal weken gaat hier aan vooraf. Audities, repetities, coaching... en dan natuurlijk nog alle organisatorische zaken: podium, geluid, licht, jury, presentatie, affiches, kaartverkoop, medewerkers regelen... etc. etc. etc. Gelukkig werd ik hierin dit jaar bijgestaan door een collega! Niettemin een pittige klus, die je gewoon naast je andere werkzaamheden doet...Het kost ook altijd heel wat overredingskracht om de leerlingen te laten deelnemen...en vaak haken op het laatste moment nog leerlingen af, zo ook dit jaar... Maarrrrrr er zijn ook altijd de onverwachte léuke verrassingen. Al is het alleen maar om leerlingen van een heel andere kant te zien: verlegen kids kunnen op het podium ineens transformeren tot ware diva's! Er waren 13 hele verschillende optredens: dansgroepen, zang, beatbox, viool, piano...En het was uiteindelijk weer een erg leuke avond!!
(Klik hier voor nog meer foto's)
Zo, en nu vakantie!!!

Week 16

Grady beleeft kunstzinnige week!

Zaterdag 14 April was er in Utrecht een studiedag van de CNV-beeldende kunst. Ik had ma als introducé uitgenodigd, want het programma leek me wel wat voor haar. De dag speelde zich af in en rond de Domkerk in Utrecht. Centraal stond het jaarthema van de CNV-BK: "Opstanding", .
Tussen 10.30 en 11.00 uur druppelden de ca 20 deelnemers binnen en werden in de sacristie ontvangen met koffie.

Het programma begon, na een meditatieve opening, met een beeldlezing van bestuurslid en theoloog Alfred Bronswijk. Hij vertelde boeiend over de ontwikkeling van het afbeelden van de Opstanding vanaf ca 320 n C, het moment dat het Christendom "bovengronds" kwam, tot nu. Fascinerende info en mooie afbeeldingen, die we helaas op het laptopscherm moesten bekijken omdat we de beamer niet aan de praat kregen.
Er kon vervolgens worden deelgenomen aan het middaggebed: een verstild samenzijn van zang en gebed in een kleine nis in de kerk.

's Middags gingen de aanwezigen die dat wilden, na een korte instructie, tekenen en schilderen in en rond de kerk. Velen vonden al gauw een plaatsje in de binnentuin, waar meteen genoten kon worden van het prachtige weer!!!

Om ca 15.00 uur werden de resultaten bij elkaar gelegd, bekeken en kort toegelicht door de makers. Het waren heerlijke schetsen van persoonlijke indrukken en associaties, waarbij het jaarthema "Opstanding" inspirerend werkte. Een van de deelnemers maakte een schets waar ma en ik ook op stonden; die heb ik natuurlijk even op de foto gezet. Hieronder mijn eigen schetsen.





Aansluitend kon ter plekke een Bach-concert worden bijgewoond. Een altvioliste en organist trakteerden ons op indrukwekkende exercities.
En zo kwam er om ca 17.00 uur een einde aan een geslaagde studiedag.

Maar ma en ik plakten er nog een paar uurtjes aan vast en vonden beneden langs de Oude gracht een prima plekje in de zon op een terrasje bij de Indiër. We lieten het ons goed smaken. Later na nóg een terrasje gingen we om ca 20.00 uur weer huiswaarts.

Eerder die week:

Op eerste paasdag ben ik even langs gegaan bij een huiskamer-expostie van twee kennissen van de beeldende kunst. Joke Westerveld (2e r op linkerfoto) en Marja de Rooij (foto midden), hadden het huis van Marja twee dagen ingericht als expositieruimte. Mooi werk, dat ze voor de gelegenheid nu ook eens mooi hadden ingelijst. Waar ze geen rekening mee hadden gehouden was dat er ook mensen waren die wel wat van hun werk wilden kopen...tja, en hoeveel moet je dan vragen? Het was erg geslaagd.



Verderop in de week kwam ik na maanden ook weer eens aan schilderen toe. Heb me eens op een zelfportret gestort. Lekker los geschilderd in de mij vertrouwde paarsige tinten. (60 - 60 cm)

 

Week 14

Grady koopt een boom!

Ik moest en zou een boom op m'n balkon, dus ik naar het tuincentrum.
Wat moest het worden...? Mijn oog viel op een schattig boompje dat een esdoorn bleek te zijn. Ik liet mijn aanwinst dezelfde middag nog thuisbezorgen en nu staat-ie te pronken op het balkon, met frisgroene blaadjes die nét aan het uitkomen zijn! Nu nog een goed plekje vinden om em neer te zetten. Benieuwd hoe die het gaat doen...
(Ook leuk: hyacinten zien uitkomen...)

 

Week 13

Balkon weer bewoonbaar!
Zomaar het balkon alweer wat "bewoonbaar"gemaakt. Met de vorige paar warme dagen al veel zooi weggehaald en wat lente toegevoegd. Afgelopen maandag zelfs gestofzuigd en verder nog wat geprutst. Het wordt weer een heerlijk plekkie om in de zon te zitten!


 

Week 11

Geelgorsjes met Quinta in Huizen...
Zondag 4 Maart kwamen de Geelgorsjes later in de middag langs in Huizen.
Na de thee mét, werd er lekker gewandeld langs het Gooimeer. Quinta vond het heerlijk! Alleen had een van haar baasjes de bal iets te ver in het water gegooid...Quinta had geen zin om die te gaan halen...Ook voelde ze er niets voor weer in de auto mee te gaan, ze sprong er twee keer uit en speelde een spelletje, dat ze uiteindelijk toch verloor...Eenmaal weer thuis deed een ieder zich tegoed aan lekker brood, met salades en dergelijke.
Quinta lag ondertussen prinsesheerlijk te dommelen onder de tafel...

 

Week 9

Weer een fikkie bij Grady om de hoek!
Om ca 13.00 uur (vrijdag 2 maart) keek ik uit het raam en zag een brandweerauto de straat in rijden. "Die zou toch niet hier moeten zijn?", dacht ik nog. Maar hij hield stil ter hoogte van o.a. mijn berging en ik vreesde het ergste... Al gauw kwam er een tweede brandweerauto bij. Aan de achterkant zag en rook ik rook...brrr.
Gauw warm aangekleed en toch maar even gekeken. Het bleek gelukkig niet om de berging te gaan, maar om een klein schuurtje bij een woning, er vlak tegenaan... Na ongeveer 20 minuten was het brandje geblust, en konden de slangen weer opgerold worden. Gelukkig waren ze er op tijd bij! Natuurlijk heb ik ook even gauw een en ander vastgelegd op de camera...

 

Week 6

Winterplaatjes!

Boven: van de bouw
Onder: van de achtertuin



Links: straat in de avond

 

Week 5

Februari "vieren" aan de waterkant....
Donderdag 1 februari was zo'n mooie dag, dat ik na m'n werk even de tijd heb genomen om hier aan het Gooimeer een uurtje van te genieten: heerlijk!

....en met een nieuw behangetje:
Het zat al een poosje in m'n hoofd, maar vrijdag 2 feb
eindelijk het behang uitgekozen. En dat is nogal een wikken en wegen tussen hele verschillende prints en kleuren.
Voor zoiets zijn moeders of vriendinnen onmisbaar! In dit geval was het Mirjam die mee was (naar de Nijhof) en mij met engelengeduld en meedenkend hielp om tot de juiste keuze te komen.
Zaterdag meteen aan de slag gegaan. Nou blijkt, ik ben dus géén behanger...en er is nog heel wat lapwerk voor nodig om de ontstane kieren en bobbels weg te werken. Maarrr.. het wordt wel errug mooi! Het staat heel sjiek en sfeervol! Ik ben dus zeer tevreden met mijn keuze! Binnenkort afmaken! O ja, Annet, ik zat al wel eens te denken over behang, maar jullie nieuwe behangetje heeft me nog eens extra geïnspireerd! Lang leve de familiesite dus!

 

Week 5

"Open Dagen" zorgen voor topdrukte!
Al in Oktober beginnen de voorbereidingen van de Open Dagen. Moet er nog iets worden gerepareerd, werkt alles, hier en daar weer eens een verfje, wat moet er in de informatiefolder etc. Meteen na de kersvakantie is de piek: elk vak is dan bezig met z'n eigen presentatie. Vaak een goede gelegenheid om eens iets te vervangen of extra schoon te maken.
Omdat ik op twee scholen werk, is het voor mij een extra drukke tijd. Gelukkig heb ik op "t Willem" een fantastische collega die alles regelt.
Op "t Vitus" ben ik de hoofddocent (en enige muziekdocent) en komt alles op mij aan. En dus kocht ik nieuwe kratjes, liep ik de muzieksite na, haalde ik een sopdoek over het drumstel, kastjes, vensterbanken etc. etc. Welke leerlingen willen helpen, weet iedereen wat-ie moet doen etc. Na een middag hard werken, zag het lokaal er optimaal uit; laat ze maar komen!
Beide dagen werden druk bezocht. De reacties waren positief. En nu maar afwachten hoeveel aanmeldingen er komen, want dat is altijd spannend!

Hieronder 4 foto's van de Open Avond op "t Willem", vrijdagavond 19 januari.
Op de tweede en derde foto mijn collega's Heleen en Floris (nieuw).



Hieronder foto's van de Open Dag op "t Vitus", zaterdag 27 Jnauari.
Er traden ook leerlingen van mij op in de Aula.

Week 3

Geïnstalleerd als bestuurslid van de CNV-kunstenbond!
Een aantal maanden geleden vroeg voorzitter (en collega) Willem Zijlstra mij of ik bestuurslid wilde worden van de CNV kunstenbond, vakgroep beeldende kunst. Na enige overwegingen heb ik daar ja op gezegd. Mijn hoofdtaak zou zijn het beheer e.d. van de site ArsProDeo en daar was ik toch al mee bezig. Afgelopen November heb ik voor het eerst aan een bestuursvergadering deelgenomen.
Op zaterdag 20 januari werd ik aan de leden voorgesteld op de jaarvergadering. Formeel moesten de aanwezige leden hun goedkeuring geven. Toen Willem aangaf dat een aantal bestuursleden om diverse redenen ging stoppen, maar dat hij ook goed nieuws had, ging er bijna een gejuich op onder de ca 20 aanwezigen toen hij vertelde dat ik bereid was voor 4 jaar in het bestuur zitting te nemen. Dat zat dus wel goed. Samen met mij werd nog een nieuw bestuurslid in het team opgenomen, een jonge grafische vormgeefster die ik ook al wel kende.
Na de jaarvergadering was er een pauze en ruimte voor ontmoeting. (Op de foto rechts, mede- bestuurslid Alfred Bronswijk.)

's Middags kwam een kunstenaar vertellen hoe hij de tekeningen van Rembrandt had bestudeerd en wat zijn bevindingen waren. Een erg leuk relaas, dat hij illustreerde met boeiende afbeeldingen.


 

Storm!
De weersvoorspellingen lieten niets te raden over. Ik liet m'n paraplu thuis, want daar heb je in een storm niets aan, en maakte van een plastic tas een provisorische regenkap. Ik had al bedacht dat ik na de lessen zsm naar huis zou gaan, om de ergste storm voor te zijn.
Vlak na de pauze, om ca tien over één, ik was net met een klas begonnen, meldde de locatiedirecteur via de intercom, dat de kinderen naar huis mochten. Ze moesten nog even op een brief wachten voor thuis en mochten ondertussen naar huis bellen. De beslissing was genomen nadat politie en brandweer hadden gemeld dat het niet verantwoord was later op de dag nog onderweg te zijn; er waren al veel ongelukken gebeurd en het ergste moest nog komen. Veel leerlingen komen van ver en er was al een melding van een
afgesloten brug bij Muiderberg. We drukten de leerlingen op het hart het weer- en verkeersalarm serieus te nemen...
Zelf maakte ik ook dat ik thuis kwam, waar ik meteen de balkonbakken
in veiligheid bracht. Onderweg las ik in een nieuws-sms dat er in Utrecht een hijskraan op een gebouw was gevallen. En aangezien er naast mijn flat
ook een hijskraan staat, kreeg ik het een beetje benauwd... Om ongeveer kwart over vier was de wind het hevigst. Donkere wolken raasden langs de lucht, de regen gierde in golven door de straat tot een mistige razernij en de bomen bogen buitengewoon lenig in de harde wind. Bij de benedenbuurman waaiden enkele schuttingdelen omver. Bijgaand wat foto's...

 

Week 1

Wc krijgt langverwachte opknapbeurt!

Vóór:   
Tijdens:
           
           
Ná: